Ce emoții trezesc în tine o pictură a lui Dali sau a lui Van Gogh ori o nocturnă a lui Debussy sau o simfonie a lui Tchaikovsky? Ce simți când citești versurile unui poet contemporan ce vorbește despre problemele societății în care trăiește?
Toți artiștii exprimă sentimente și trăiri prin arta lor, fie ea pictură, dans, teatru, sculptură sau muzică. Nu toți suntem însă nici inspirați, nici genii. Dar operele de artă, fie ale unor artiști cunoscuți, fie ale amatorilor au un element comun – exteriorizarea emoțiilor.
Astfel a luat naștere art-terapie, o metodă ce presupune folosirea creativității, indiferent de domeniu, care ajută oamenii să se exteriorizeze din punct de vedere artistic și să se exprime nonverbal. Cei care analizează apoi operele nu sunt ochii neavizați, ci psihologii și psihoterapeuții special pregătiți pentru a decoda mesajele și înțelesurile ascunse ale creatorilor.
Întregul scop al terapiei prin artă este ca oamenii să poate să își exploreze emoțiile, să își îmbunătățească stima de sine, să reducă din stres și să își rezolve problemele, oricât de complicate ar fi.
Pentru copii, această metodă este cu atât mai eficientă cu cât ei nu sunt capabili, mai ales la vârste mici, să-și articuleze gândurile, cu ajutorul cuvintelor. Aceasta este totodată o abordare senzorială care le permite copiilor să experimenteze singuri și să comunice pe mai multe niveluri.
În cadrul proiectului “Changing Perspective” îi vom încuraja pe cei 30 de copii să își dea frâu liber creativității, imaginației fără teama de a fi judecați, ci doar cu scopul de a se exprima, de a se dezvolta și de a-și descoperi potențialul.
Jocurile folosite în cadrul acestei terapii îi ajută să se dezvolte cognitiv, chiar și prin intermediul unor lecții simple. La nivel profund, arta dezvoltă legăturile neuronale, duce la recunoașterea diferenței dintre abstract și real, înțelegerea tiparelor, îi ajută să experimenteze, să ia decizii și să vadă care sunt efectele acestora.
Copiii care beneficiază de terapie prin artă pot să își înțeleagă mai bine sentimentele. Implicarea în activități le permite să capete încredere, să deschidă ei înșiși subiecte sau să își împărtășească gândurile.
Deși accentul cade asupra beneficiilor mentale, nici cele fizice nu sunt de neglijat – dansul sau teatrul îi pot face să își îmbunătățească abilitățile motorii și să își dezvolte masa musculară. Indiferent de acțiuni, activitățile îi ajută pe copii să își coordoneze gândurile cu mișcările, ceea ce este un pas major al dezvoltării.
Proiect derulat de Asociația Teatrul Experimental și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.
#instaredebine #implicareafacediferenta #kaufland #fdsc