Cum să îți întreții sănătatea mintală – 10 sfaturi

Sănătatea mintală este ca spălatul pe dinți – trebuie să o întreții în fiecare zi ca să îi simți rezultatele

 

 

Cum te simți azi? Este starea ta diferită de zilele trecută? Te simți constant anxios, parcă panicat sau temător? Fiecare dintre noi are momente în care nu este sigur pe el și poate trece printr-o perioadă mai grea, însă problema este când aceasta se întinde pe mai mult de câteva săptămâni.

 

Dacă ai experimentat unele dintre trăirile de mai sus ai făcut ceva conștient ca să scapi de ele, sau au trecut de la sine? Sănătatea mintală este una dintre cele mai mari provocări pe care oamenii le înfruntă și reprezintă un subiect tabu în societate. Desigur, există multe cărți pe temă, dar nu toți cei care le citesc ajung să le aplice sfaturile din cauza faptului că nu pot să recunoască deschis că se confruntă cu probleme de sănătate mintală. 

 

În România există o stigmă legată de bolile psihice, dar ele sunt destul de comune. 1 din 4 români suferă de o tulburare psihică, și aici sunt incluși doar cei care au primit un diagnostic. Există multe persoane care nu  știu că suferă o astfel de afecțiune și își cară cu ei amărăciunea mulți ani. Deși majoritatea cazurilor nu au deznodăminte triste, calitatea vieții și percepția fericirii poate să fie profund deteriorată de o boală psihică. 

 

Studiile de la nivel european arată că mulți dintre cei care suferă de depresie sunt mai predispuși să dezvolte alte boli precum cele cardiovasculare, diabet, boli cronice renale, și chiar cancer. Practic, depresia netratată este un factor major de risc pentru aceste boli cronice și contribuie direct la deteriorarea stării de sănătate a bolnavilor.

 

În acest articol vom aborda subiectul sănătății mintale, cum contribuie ea la o viață echilibrată și armonioasă, dar și cum ți-o poți proteja și menține. Nu în ultimul rând, vom atinge și un aspect esențial – cum poți să îi ajuți și protejezi pe cei care se confruntă cu probleme de sănătate mintală?

Ce este sănătatea mintală

Sănătatea mintală cuprinde bunăstarea emoțională, psihologică și socială, ea influențând modul în care gândim, simțim și acționăm. De asemenea, ea contribuie la reglarea modului în care gestionăm stresul, relaționăm cu ceilalți și facem alegeri. Sănătatea mintală este importantă în fiecare etapă a vieții, încă din copilărie și adolescență până la maturitate.

 

Pe parcursul vieții, mai multe probleme contribuie la deteriorarea sănătății mintale, gândirii, stării de spirit și la alterarea comportamentului. Printre ele se numără factorii biologici, cum ar fi genele sau chimia creierului, experiențele de viață, precum traumele sau abuzurile, dar și istoricul din familie de probleme de sănătate mintală.

 

Semnele deteriorării sănătății mintale vin treptat și sunt de obicei similare. Așa cum nici problemele fizice nu apar brusc, la fel se instalează și cele mintale. 

 

Pot să apară următoarele simptome: mănânci mai mult sau mai puțin decât în mod normal, ai tendința să te îndepărtezi de oameni, ai energie redusă sau deloc, ai o senzație de amorțeală și simți că nimic nu contează, ai dureri inexplicabile, te simți neajutorat sau fără speranță, experimentezi sentimente de confuzie, de supărare sau îngrijorare aparent din nimic, experimentezi schimbări severe de dispoziție și ai gânduri sau amintiri persistente care nu îți ies din cap.

Cele mai frecvente tulburări mintale

Stigma este una dintre cele mai mari probleme a celor care se confruntă cu tulburări mintale. Societatea blamează bolnavii care  suferă de ele, așa că reintegrarea este mult mai grea. 

Principalele tipuri de boli mintale sunt:

  • Tulburările de anxietate – tulburarea de anxietate generalizată, tulburarea de panică, agrofobia, fobiile, tulburarea obsesiv-compulsivă, tulburarea de stres post-traumatic;
  • Tulburările de dispoziție – Depresia majoră, tulburarea bipolară;
  • Tulburări de personalitate – diverse tipuri de tulburări de personalitate, bulimia nervoasă, anorexia nervoasă;
  • Tulburări de somatizare;
  • Tulburări cognitive – demența;
  • Tulburări de control ale impulsurilor – piromania, cleptomania, jocul patologic de noroc;
  • Tulburări din spectrul schizofreniei – tulburarea delirantă, tulburare psihotică scurtă, tulburarea schizofrenică, schizofrenia, tulburarea schizoafectivă.

 

Pentru toate acestea există tratamente aprobate și testate, dar ele trebuiesc luate doar la recomandarea medicilor specialiști. Printre ele se numără antidepresivele, anxiolitice (anti-anxietate), antipsihotice și stabilizatoare de dispoziție.

 

Dacă unele dintre medicamente sunt recomandate în tratarea bolilor, există și modalități alternative de tratare a unora dintre problemelor de sănătate mintală. Le vom detalia pe toate mai jos.

Cum poți să ai grijă de sănătatea ta mintală

1. Vorbește despre ceea ce simți

Dacă vorbești despre sentimentele tale poți să îți menții o stare de spirit bună și să faci mai ușor față perioadelor de tulburare. Dacă vorbești de sentimentele tale nu este un semn de slăbiciune, ci înseamnă că te preocupi de modul în care te simți. 

 

Dacă ai un prieten mai apropiat sau un membru al familiei, poți să începi conversația în mod natural, în timp ce discutați despre altceva. Dacă nu vrei să te deschizi în fața lor, poți să apelezi la sprijinul unui psiholog sau a unui psihoterapeut.

2. Fă sport

Potrivit NHS, activitatea fizică regulată este bună nu doar pentru trupul, dar și pentru mintea ta și este asociată cu scăderea riscului de depresie. Nu trebuie să fii un atlet de performanță ca să te simți bine, însă iată ce poți să faci ca să te simți bine cu tine:

  • Ia scările și nu liftul;
  • Mergi la plimbare după prânz;
  • Mergi la serviciu împreună cu un coleg;
  • Coboară din autobuz cu o stație mai devreme și parcurge pe jos ultima parte a drumului până la serviciu;
  • Mergi regulat în parc;
  • Fă exerciții ușoare precum întinderi, yoga, etc.

3. Mănâncă echilibrat

Există o legătură puternică între ceea ce mănânci și modul în care te simți. De exemplu cofeina și zahărul au un efect imediat asupra corpului. Totuși, există alimente care au un efect de lung durată asupra sănătății tale mintale. Creierul tău are nevoie de un amestec de substanțe nutritive pentru a rămâne sănătos și pentru a funcționa bine, la fel ca celelalte organe din corpul tău.

 

Pentru că o dietă bună pentru sănătatea ta fizică este bună și pentru sănătatea ta mentală, iată ce nu ar trebui să îți lipsească din frigider sau din debara:

  • Fructe și legume diversificate, mai ales de sezon;
  • Cereale integrale și pâine;
  • Nuci și semințe;
  • Lactate;
  • Pește; 
  • Destulă apă.

 

Fă-ți timp să mănânci trei mese pe zi, nu uita să te hidratezi și redu la minimum consumul de cofeină, alcool sau zahăr.

4. Bea moderat

Alcoolul are un efect de euforie pe termen scurt pentru majoritatea persoanelor, în timp ce pe altele le poate transforma în unele violente. Oricare ar fi motivele pentru care cineva consumă alcool, efectul este doar temporar. Când efectele sale trec, corpul se simte rău din cauza sevrajului în care intră persoana.

 

Consumarea unor băuturi alcoolice în mod ocazional și moderat este perfect sănătos. Dacă te confrunți cu o astfel de problemă, încearcă să reduci treptat consumul.

5. Păstrează conexiunile

Legăturile puternice cu familia sau cu prietenii te pot ajuta să faci mai ușor față stresului vieții. Aceștia te pot ajuta să te simți inclus și îngrijit. Apoi, implică-te în relații în care te simți iubit sau apreciat. Nu toate relațiile sunt la fel, fie ele amoroase sau platonice. Când simți că o conexiune nu mai funcționează și îți face mai degrabă rău, e datoria ta să o întrerupi.

6. Cere ajutor

Nimeni nu este un supererou. Cu toții obosim, suntem copleșiți sau simțim că lumea se prăbușește cu noi. Dacă lucrurile devin prea dificile pentru tine, cere ajutor. Vorbește cu familia, cu o persoană apropiată sau cu medicul de familie. El poate să îți recomande să consulți un psiholog sau un psihiatru.

7. Ia pauze

O schimbare de „peisaj” sau de ritm din când în când este bună pentru sănătatea ta mintală. La fiecare 1,5 ore petrecute la birou ia o pauză de 5 minute să fii cu tine însuți. Nu lua o pauză de telefon, ci una în care să îți aduni gândurile. Exersează asta și în timp ce ești într-un mijloc de transport în comun.

 

Oricând simți o oboseala, fă-ți timp să te odihnești și să dormi bine noaptea. Și sportul te va ajuta să te odihnești mai bine.

 

8. Intră în lumea teatrului senzorial și a art-terapiei

Multe dintre tulburările mintale sunt rezultate de interacțiunile defectuoase sau lipsa acestora din timpul copilăriei. Neuropsihologia a arătat că dacă ele sunt negative sau disonante, pot să creeze focare de stres, declașând inervațiile simpatice ale creierului care îi cer să acționeze imediat. Dacă acest lucru nu se întâmplă, ar putea apărea stresul cronic, deturnând persoana de la sentimente și gânduri integrate. Rezultatul este că stresul, frica și furia conduc emoții și cogniții corticale mai complexe, care, la rândul lor, pot fi devastatoare nu numai pentru bunăstare și sănătate, ci și pentru memorie și funcțiile cognitive.

 

Din fericire, daunele pot fi anulate. Neuroimagistica ne-a arătat că plasticitatea creierului (capacitatea creierului de a-și consolida, reînnoi și, într-o anumită măsură, reconecta  neuronii pentru a compensa deficitul de dezvoltare și de învățare ale creierului), odată considerată a fi limitată la dezvoltarea timpurie, poate fi stimulată chiar la maturitate prin intermediul unor activități precum sportul sau artele, și mai ales prin teatru.

 

Art-terapia este una dintre cele mai eficiente metode de restabilire a echilibrului simpatic (răspuns la luptă sau fugă) cu cel parasimpatic (stare relaxată) al creierului prin practici experiențiale. Aceasta poate să vindece stresul acut și cronic și, de asemenea, poate ajuta la tratamentul tulburărilor de dispoziție, toate promovând în același timp exprimarea și încrederea în sine. 

 

Teatrul senzorial este o formă de teatru care face parte din spectrul metodelor de art-terapie care le permite celor ce îl practică să se descopere, să experimenteze, să fie conștienți de anumite trăsături pe care le posedă. Ce face teatrul senzorial? Îi ajută pe cei care intră în lumea sa să meargă în direcția unei mai bune cunoașteri de sine.

 

Dacă simți că vrei să treci peste perioade mai puțin plăcute ale vieții, atunci teatrul senzorial este o metodă potrivită. Nu doar că lucrează cu emoții, abilități și creativitate pentru a vindeca, dar scoate la iveală potențial ascuns și ajută la exprimarea trăiri și la gestionarea situațiilor dificile. 

 

Citește mai multe pe blog despre art-terapie, echilibru, sănătate mintală, mindfulness și încrederea de sine și intră alături de Teatrul Senzorial Labirint în lumea descoperirii propriilor trăiri, pe drumul către pacea interioară.

9. Fă pace cu tine însuți

Fiecare dintre noi este unic și se deosebește prin calitățile sale. Poate ai dori să ai o viață diferită față de cea pe care o ai în prezent, dar în timp ce lucrezi la visele tale trebuie să faci pace cu ceea ce ai reușit să realizezi sau persoana care ai devenit.

10. Ai grijă de cei apropiați

Dacă te gândești și la bunăstarea persoanelor apropiate, nu doar a ta, vei putea să îți consolidezi relațiile cu ei. Dedică-ți din timp fie familiei, fie fă voluntariat ca să ajuți comunitatea în care trăiești.

Cum îi ajuți pe alții în lupta lor cu problemele lor mintale

Oricine poate să se lupte, la un moment dat în viața sa cu probleme de sănătate mintală. Vorbește des cu cei la care ții și întreabă-i cum se simt, arată-te deschis să îi sprijini și nu ezita sa o faci dacă au nevoie de tine. De asemenea, pune întrebări, dar învață să și îl asculți pe cel care se confruntă cu probleme.

 

Dacă observi că unul dintre membrii familiei sau poate un prieten trece printr-o perioadă emoțională dificilă, abordează tu subiectul. Sigur, niciodată nu este ușor, dar vorbește cât mai simplu, adecvat vârstei și condiției persoanei respective. Iată câteva întrebări pe care să le pui cuiva care are nevoie de îndrumare sau ajutor:

  • Sunt îngrijorat pentru tine. Putem să vorbim despre cum te simți? 
  • Cu ce te pot ajuta?
  • Îmi pasă și te ascult. Cum te simți?
  • Cine te-a mai ajutat în trecut cu probleme similare?
  • Este clar că treci printr-un moment dificil. Cu ce te pot ajuta?

Concluzie

Sănătatea mintală este un subiect adesea ocolit de multe persoane și mulți oameni au reflexul de a-și acoperi tristețile și suferințele Sănătatea mintală ne influențează întreaga viață, relațiile, cariera și poate face diferența între a neridica pe culmile succesului sau ne  duce în adâncurile abisului.

 

De aceea, oricât de mult ai încerca să fii fericit, nu vei putea să atingi împlinirea în lipsa unui echilibru. Dacă te-ai confruntat sau te confrunți cu probleme de sănătate mintală, cea mai bună cale să îți revii este să iei o pauză, să analizezi cum este viața ta și să îți trasezi o nouă cale. Fie că e vorba de oameni, locuri, obișnuințe noi sau vechi, joburi sau planuri, revizuiește toate aspectele din viața ta și hotărăște-te încotro vrei să te îndrepți. Iar atunci când simți că nu le mai poți duce pe toate cere ajutorul, impactul unui psihoterapeut poate să fie mult mai profund și benefic decât te-ai aștepta. Sigur sunt oameni în viața ta care se îngrijorează pentru tine și te vor ajuta bucuroși.

 

Sunt multe alte teme conexe care te vor ajuta să înțelegi cum să îți găsești echilibrul în viață. Sub umbrela blogului nostru, am lansat o serie de materiale informative despre sănătatea mintală, stima de sine sau terapia prin artă. Citește despre toate aceste subiecte, dar și despre proiectul pe care îl derulăm în prezent, „Changing Perspective”. În cadrul acestuia căutăm să le oferim celor 30 de copii experiențe care să spargă bariere uneori greu de trecut în lipsa unui ajutor specializat. Ne folosim de metode de art-terapie, de teatru și de teatru senzorial și le adaptăm contextului dificil în care cei mici au trăit. Vrem să le arătăm că au potențial și îi încurajăm să se transforme din copii în adulți încrezători. 

 

Proiect derulat de Asociația Teatrul Experimental Senzorial și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

 

#instaredebine #implicareafacediferenta #kaufland #fdsc